Hvor løber vandet hen, når sneen smelter?
Ifølge DMI kommer der et omslag i vejret på Bornholm, og vi går fra minus- til plusgrader. Det giver det ofte både gener og kedelige udgifter til husejerne, hvis ikke den enkelte forbereder sig på vejrskiftet.
Der er flere ting, man som husejer kan gøre for at være på forkant med potentielle skader, som kan give både kedelige oplevelser og unødvendige udgifter. Noget kan husforsikringen selvfølgelig hjælpe med, men det er ikke nødvendigvis det hele. Derfor har vi en række gode råd til alle boligejere.
Frosne vandrør
Efter en lang periode med frostgrader er der en risiko for, at vandet i vandrør i skunke, tagrum mv. er frosset. Når det tør, kan det give store vandskader. Sådanne frostskader opstår, fordi vandet i rørene udvider sig, når vandet fryser til is, og derfor kan der opstå revner eller sprængninger på rørene.
Kombinationen af stillestående vand, uisolerede rør og uopvarmede huse øger risikoen for disse frostskader. Derfor er sommerhuse, ubeboede helårshuse og ældre huse, hvor rørene ligger uden isolering i fx skunken, særligt udsatte.
Tjek derfor, at der kan sættes varme på alle radiatorer – også i det fjerneste værelse. Hvis der ikke kan komme varme på, kan det nemlig være tegn på, at rørene er frosset.
Vandskader efter sne
Vi har haft en del vinterdage med fygesne i den seneste tid. Fygesne skal ikke bruge meget plads for at komme ind gennem små revner og sprækker i taget. Når sneen tør, kan det give kedelige fugtskader i huset.
Vi opfordrer derfor husejere til at tjekke tagrum, skunke mv. og fjerne eventuelt fygesne.
Vandindtrængning
Ligger der meget sne på flade tage, i kælderskakter eller lignende, kan det også medføre, at vand trænger ind i bygningen. Derfor kan det være en god ide, at fjerne større snemængder.
Vi ser også eksempler på, at lavtliggende huse, garager og andre bygninger i terræn kan blive oversvømmet af smeltevand, når sneen tør oven på frossen jord. Her anbefaler vi husejerne at holde øje og eventuelt afhjælpe med at aflede vandet eller forhindre vandindtrængning på anden vis.
Skadechef i Bornholms Brandforsikring, Jakob Storm, udtaler:
”Vi har allerede modtaget de første henvendelser, hvorfor vi føler behov for at øge opmærksomheden hos de bornholmske husejere. Ikke mindst, hvis der står ubeboede huse/sommerhuse, så er det bare rigtig vigtigt, at føre hyppigt tilsyn i disse dage, det er rigtig ærgerligt, at komme til sit hus, hvor vandet har fosset ud gennem længere tid.”
YDERLIGERE INFO
Skadechef Jakob Storm, mobil: 4043 9210, e-mail: jak@bornbrand.dk
Direktør Morten Holten, mobil: 4082 8046, e-mail: moh@bornbrand.dk