Pressemeddelelse, 28.10.2019
Lige nu er det højsæson for påkørsler af dyr. Med efterårets kortere dage falder vores transport til og fra arbejde sammen med de tidspunkter på døgnet – skumring og dæmring – hvor dyrene helst bevæger sig omkring.
Især på Bornholm er risikoen for at påkøre et dyr høj: Med store bestande af fx harer og råvildt og med veje, som skærer sig igennem skove og marker. Bornholm ligger i top-10 over kommuner, hvor Dyrenes Beskyttelse har registreret flest henvendelser om påkørsler af råvildt. I 2018 blev der registreret 250 påkørte dyr, hvilket svarer til ca. 5 dyr om ugen.
Hvor mange harer, fasaner m.m. som bliver påkørt, har vi ikke tal på. Men i Bornholms Brandforsikring har vi indtil videre i 2019 registreret 136 bilskader i forbindelse med påkørsler af mindre og større dyr.
Direktør i Bornholms Brandforsikring, Morten Holten, udtaler ”Når der er tale om påkørsler af mindre dyr, er der typisk blot tale om tingskade – altså skade på bilen. Men vi ser også hyppigere påkørsler af større dyr som dåvildt, som samtidig kan medføre personskade, og så er vi altså i den mere alvorlige ende af skalaen”.
I weekenden har vi igen stillet urene tilbage til vintertid, og selvom det er en myte, at der sker flere påkørsler i forbindelse hermed, vil vi alligevel bruge det som anledning til at gentage disse gode råd:
Hvad kan du gøre for at undgå påkørsler:
Hvad skal du gøre, hvis du påkører et dyr:
For yderligere information, kontakt: Direktør Morten Holten, moh@bornbrand.dk, tlf. 40 82 80 46
(Kilder: Naturstyrelsen, Dyrenes Beskyttelse)